Binnenkort een nieuwe tentoonstellingsruimte in het Museum?

De “Chemin de Fer Electrique de Bruxelles à Tervuren“, die geopend werd in 1882, verbond het station Brussel-Leopoldswijk met Tervuren via Etterbeek, Oudergem, Woluwe en Wezembeek. In 1931 werd het de eerste geëlektrificeerde spoorlijn in België. Dit “GEN avant la lettre” was zijn tijd ver vooruit en werd uitgebaat door een privébedrijf. Jammer genoeg werd het bedrijf het slachtoffer van de te grote concurrentie: de laatste reizigerstrein reed in 1959. De NMBS nam toen enkel het goederenverkeer over, en dat nog tot de definitieve sluiting op 30 juni 1970. Nadat de spoorwegbedding enkele jaren ongebruikt was blijven liggen, werd het gedeelte tussen Oudergem en Stokkel begin jaren 2000 ingericht als “groene wandeling”. Het stuk tussen Stokkel en Ban Eik wordt sinds 1988 bereden door tramlijn 39 van de MIVB.

Omdat het Trammuseum pal naast de bekende “Brug van Woluwe” ligt – waar deze ongewone trein de Tervurenlaan overstak – wil het Museum een deel van haar tentoonstellingsruimte wijden aan deze unieke stedelijke spoorweglijn. Het tentoonstellingsproject is zo goed als volledig, de locatie ligt vast, de scenografie is klaar: alleen de financiering moet nog rond geraken. Daarvoor rekenen we op uw steun, samen met die van de Koning Boudewijnstichting die haar medewerking verleent: elke gift van minimaal €40 op de culturele mecenaatsrekening BE10 0000 0000 0404 (beheerd door de Koning Boudewijnstichting) met gestructureerde mededeling 129/1014/00066 wordt het volgende jaar aftrekbaar va uw belastingen voor 40% (article 145/33 wet inkomstenbelastingen). Wacht niet te lang: stort uw bijdrage voor 31/12 en u ontvangt april volgend jaar een fiscaal attest van de Koning Boudewijnstichting. Alvast bedankt voor uw steun!

Chemin de fer Bruxelles - Tervuren. Quartier Léopold.
Leopoldswijk.
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren. Quartier Léopold.
Leopoldswijk.
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren. Pont de l'avenue de Tervuren.
Brug Tervurenlaan.
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren. Pont de l'avenue de Tervuren.
Brug Tervurenlaan.
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren. Gare Etterbeek.
Etterbeek Station.
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren, gare Etterbeek. Photo Dedoncker.
Etterbeek Station. Photo Dedoncker.
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren.
CFEBT
Chemin de fer Bruxelles - Tervuren.
CFEBT